Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča

Tokom juna, V+O je za svog klijenta, Rosa vodu i uz podršku Ministarstva zdravlja, organizovala izuzetno važnu panel diskusiju pod nazivom „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“.

Ovaj događaj je najavio seriju aktivnosti koje će biti organizovane tokom godine, a u cilju podizanja svesti i razbijanja stigme u vezi sa ovom veoma značajnom temom. Cilj panela bio je da pruži podršku roditeljima u suočavanju s postporođajnom tugom i emocionalnim izazovima koji se javljaju nakon rođenja deteta. Gosti su imali priliku da čuju stručnjake koji su delili svoje znanje i bogato iskustvo. 

Dr Oliver Vidojević, psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje, objasnio je razliku između baby blues-a i postporođajne depresije, naglašavajući važnost prepoznavanja i adekvatne podrške u tim periodima. Dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari Grad, ukazala je na važnost postupnog razvijanja majčinstva i dodala da roditelji treba da budu otvoreni za savete koji dolaze iz okoline, ali da ih filtriraju u skladu sa svojim uverenjima i izgrade svoj stil roditeljstva koji odgovora njima i njihovom detetu. Olivera Damnjanović, patronažna sestra, istakla je važnost podrške i uključivanja partnera u ovaj period.

Bojana Barović i Nikola Rokvić, javne ličnosti i roditelji troje dece podelili su sa gostima svoje lične priče i izazove sa kojima su se susretali tokom roditeljstva. Njihova iskrenost ohrabrila je druge roditelje da se otvoreno suoče s tim izazovima.
 
Panel je otvorila dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje u ime Ministarstva zdravlja Republike Srbije pod čijim pokroviteljstvom Rosa voda više od jedne decenije sprovodi različite nacionalne programe za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu – od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje.

Podelite ovaj članak sa drugima